Дідусь

Петро Сльота

Народився 3 жовтня 1911 року
в смт Панютине

Петро Сльота Народився Петро Дорофійович 3 жовтня 1911 року в смт Панютине, Харківськівської області.

У 1932 році вступає до Харківського художнього інституту, а в 1934 – переходить до Київського художнього інституту в майстерню видатного живописця Ф. Кричевського.

Після війни жив та працював в Києві, брав участь в республіканських та всесоюзних виставках, викладав в Кіївському художньому інституті.

1946 р. – одружився з художницею Галиною Зоря.

1947 р. – народилася дочка Ольга, а в 1950 дочка Оксана. Обидві стали видатними художниками України.

У червні 1956 р. разом з дружиною віправляється в рейс навколо Європи (Болгарія, Греція, Італія, Франція, Нідерланди, Швеція). Впродовж круїзу було створено серії етюдів.

У 1973 році отримав звання Заслужений художник РСФСР. Нагороджений медаллю “За трудову доблість”.

 

Твори зберігаються

Твори Петра Сльоти зайняли гідне місце в історії українського образотворчого мистецтва, кращі з них зберігаються в багатьох музеях України, Росії та приватних колекціях України та Європи. Радісні та яскраві, сповнені поезії, вони створюють переконливий образ нашої квітучої землі, несуть тепло і щирість серця художника.

Основні твори

Петро Дорофійович був відомий як один з кращих пейзажистів України і як автор багатьох тематичних полотен: «Мітинг у визволеному Києві», 1947 р., «Перша весна», 1964–1965 рр. та інші. У творчому доробку живописця багато робіт, присвячених пам’ятним історичним місцям, пов’язаним з героїчним минулим українського народу: «Чигирин», 1953 р., «Три криниці часів Богдана Хмельницького», 1953 р., «Суботів», 1953 р., «Тарасова гора в Каневі», 1949 р. та інші. В пейзажах найповніше проявився його талант лірика і колориста. Художник по-своєму, щиро і закохано сприймає життя.